Wanneer er al van jongs af aan problemen zijn met de energiehuishouding zie je vaak dat mensen rondlopen met een algemeen gevoel van overweldiging. De wereld wordt gezien als ‘veel’ of ‘moeilijk’ en er mist een natuurlijk gevoel van vertrouwen waarmee je het leven tegemoet komt. De wereld voelt als een plek waar je snel pijn wordt gedaan en er is een constant gevoel van kwetsbaarheid aanwezig. Los van de oorzaak is het duidelijk dat er een gebrek is aan heldere mentale en emotionele grenzen.

Mensen die duidelijke grenzen kunnen stellen, begrijpen dat jij zelf diegene bent die bepaalt dat je goed genoeg bent. Je weet dat als je de mening van anderen altijd zou laten meewegen, het een negatief effect zou hebben op je mentale en emotionele welzijn. Wanneer je een duidelijk grens voelt tussen jouzelf en de ander, is er minder kans dat je pijn en afwijzing ervaart. Het is voor jou een vanzelfsprekendheid dat mensen het niet altijd met jou eens zijn, en dat is ok.

Wanneer je moeite hebt met grenzen stellen, vind je het moeilijk om de mening van een ander bij die persoon te laten. In plaats daarvan dringt die mening door tot jouw geloofssysteem. Dit maakt je kwetsbaar, omdat jouw eigenwaarde, zelfrespect en zelfliefde makkelijk beïnvloed kunnen worden door de buitenwereld. Andere mensen kunnen opeens meebeslissen of jij wel goed genoeg bent. Je neemt niet de volle de verantwoordelijkheid voor je eigenwaarde, waardoor je deze ook kan verliezen.

Je hebt je grenzen nodig om ervoor te zorgen dat jij zeggenschap houdt over wie je bent, waar je voor staat, wat voor jou belangrijk is. Deze zeggenschap geeft jou de mogelijkheid en daagt je uit om liefdevol te zijn naar alle aspecten van jezelf, naar zowel je leuke als minder leuke kanten. Het vermogen om alle aspecten van jezelf te omarmen, zorgt voor een gevoel van veiligheid en bescherming.

Het onderwerp ‘grenzen’ (en we hebben het dit keer over mentale en emotionele grenzen)  is relevant voor mensen met energieproblematiek, omdat het creëren van grenzen je kan helpen in het bouwen en beschermen van je eigenwaarde. Je zult versteld staan hoeveel kracht en energie daarin verborgen ligt.

Op Eigen Toeren – januari 2018

Lees hier onze vorige blog over concentratie