In gesprek met Bart, 30 jaar, uit België. Samen met Jeroen heeft hij een stukje land op Vegan Hills, aan de westkust van Portugal. We spraken Bart en Jeroen afgelopen oktober over hun avonturen, idealen en toekomstplannen. Momenteel is Bart bezig het land te ontwikkelen en te surfen. Er komen eco hutjes, er wordt een meer uitgegraven en bomen aangeplant. Mocht je deel I (het verhaal van Jeroen) nog niet hebben gelezen, doe dat dan eerst!

Niet passen

Eigenlijk ben ik al mijn hele leven zoekende. Ik heb altijd rondgereisd van het ene plekje naar het andere, vooral op zoek naar mezelf. Ik vond niet dat ons huidige systeem een goede voedingsbodem was om mezelf te leren kennen. Op school heb ik voor mijn gevoel weinig geleerd.

Tijdens mijn sportopleiding kreeg ik van mijn stagementoren te horen dat ik niet goed paste in het westerse educatieproces. Ik ging er volledig mee akkoord. Ik was met glans en glorie geslaagd, maar je moet echt binnen de kaders blijven. In de sportzaal staan de regels vast. Ik wilde de mensen mee de natuur innemen, het bos in, daar het spel gaan spelen. Dat mocht niet.

Ik heb me kunnen specialiseren in bewegingsrecreatie, en dan met name buitensporten, boardsporten en adventure (surfen en snowboarden). De afgelopen jaren heb ik veel seizoenswerk gedaan; in de winter stond ik op de piste en in de zomer op het strand. Tussendoor ging ik op reis. Ik ging van het één naar het ander. Ik dacht niet veel na. Het kwam op mijn pad en het leek mij dan leuk. Gewoon op de trein springen. Go with the flow. Dat is ook wel een beetje mijn levenswijze.

Nieuw hoofdstuk

Na al het reizen en een hele hoop ervaringen weet ik nu vooral wat ik niet wil. Ik ben het reisleider wereldje ontgroeid en ik zoek naar meer diepgang. Ik ben klaar voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven.

Ik zit nu in Portugal en ik wil een vaste plek oprichten, hier op Vegan Hills. Vroeger deed het er voor mij niet toe, ik had mijn busje en ik kon gaan en staan waar ik wilde. Het busje heb ik nog altijd en dat is leuk om te hebben. Maar ik wil een vaste plek waar je altijd thuis kan komen, waar je dat fundament van je leven kan bouwen. Ik hoop dat ik hetgeen wat ik hier leer later kan delen, daarin komt mijn leraarschap naar boven.

Vegan Hills beslaat 100 hectare aan de Westkust van Portugal. Verschillende ondernemers en creatievelingen zullen hier samenwonen, ieder op hun zelfgekozen deel van het land. Het uitgangspunt van Vegan Hills is om 100% veganistisch en zo zelfvoorzienend mogelijk te leven, met als einddoel meer te kunnen produceren dan wat er gebruikt wordt. De eerste mensen, zoals Bart en Jeroen, zijn op hun stukje land neergestreken en begonnen met de bouw van hun (off-grid) huis

vegan hills

Jeroen en ik zijn verschillend. Jeroen gaat bijvoorbeeld met mensen samen zitten en begint te vertellen en uit te leggen. Ik vind het de max om naar hem te luisteren. Ik ben meer een doener en ik krijg mensen mee door mijn energie en enthousiasme. Dat is denk ik waarom het zo klikt tussen ons. We zijn een goed team en we vullen elkaar aan.

Vrijheidsgevoel en oervertrouwen

Het voelt goed om in de Algarve te zitten. Ik voel me hier op mijn gemak, ook al is onze situatie best hectisch. We zitten pas in de beginfase van ons project. Er zijn veel onzekerheden en alles moet nog opgebouwd worden. Daar komt veel bij kijken, maar ik heb vertrouwen. Als ik teveel ga redeneren verlies ik dat gevoel. Laat mij maar verder graven aan het gat waar onze vijver gaat komen.

Ik heb ook altijd een groot vrijheidsgevoel gehad. Dat zorgt ervoor dat ik mij vrij voel om  te gaan en staan waar ik wil en daardoor de dingen te doen waar ik blij van word. Vanaf mijn studie woonde ik bijvoorbeeld in een busje. Naast het vrijheidsgevoel is ‘durf’ ook belangrijk. We hebben snel een behoefte aan veiligheid. Dan heb ik het over de veiligheid die de maatschappij aanbiedt, in de vorm van een huisje, boompje, auto en werk. Dat is veiligheid in een beperkte vorm. Je kan er niet gemakkelijk uitstappen, daarvoor moet je echt een sprong in het diepe durven wagen. ‘A leap of faith’. Je kan dan gaan ervaren dat je die veiligheid ook kan creëren in de wijde wereld. Je hebt niet veel vastigheden en zekerheden nodig om je veilig te voelen en tevreden te zijn. Ik leef heel minimalistisch, maar ik heb natuurlijk ook mijn speelgoed: mijn kites, surfplanken en snowboards!

Waar ik ook ben, het komt altijd goed! Dat oervertrouwen zit diep in mij. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 3 jaar was. We hebben als kinderen veel ons eigen plan moeten trekken en dat heeft mij geleerd creatief en vindingrijk te zijn, waardoor ik nu weet dat er in elke situatie wel een ‘uitgangetje’ te vinden is. Dat is ook waar mijn optimisme uit voort komt denk ik.

De juiste omgeving

Wat ik probeer te creëren of naar op zoek ben is geluk, rust, harmonie, eenheid. Peace of mind. Dat doe je door jezelf te blijven in elke situatie, door je te omringen met fijne mensen en door echt enkel de dingen te doen die bij je passen. Als je niet in harmonie kan leven met je omgeving, dan zit je niet op de juiste plek. Belangrijk voor mij is dan ook het creëren van een juiste omgeving. Natuurlijk zijn er altijd stressfactoren, maar gelukkig heb ik daar weinig last van. Ik kan dingen makkelijk van mij af laten glijden.

Onderdeel van die juiste omgeving zijn ook mensen die ons kunnen begeleiden en helpen bij het opzetten van Meraki. We kennen veel theorie, maar we hebben nog niet veel praktische ervaring met bijvoorbeeld permacultuur. Alle dingen die we tot nu toe hebben gedaan zijn zinvol; zoals op andere projecten meehelpen, het begin maken van een wateropvangsysteem en het land verkennen. Maar de juiste mensen tegenkomen is voor mij echt belangrijk.

Meraki Algarve

Vanuit Meraki Algarve zullen Bart en Jeroen inspirerende vakanties aanbieden op hun land. Vakanties waar ontspanning, natuur, sport, inspirerende eco projecten en praktijkervaring centraal staan. Bart en Jeroen streven ernaar om een zelfvoorzienende manier van leven te creëren en dit te delen met zij die zin hebben in verandering.

Mijn plek in de samenleving

Ik ben altijd een ‘randgevalletje’ geweest in de samenleving. Ik kan er wel leven en ik word wel geaccepteerd maar ik ben toch die kerel die in de winter op zijn blote voeten door België rondloopt. Dan merk je direct de reactie van mensen. Tijdens mijn studie en surfkamp was ik ook altijd een beetje de rare vogel die het anders aanpakte. Mensen begrepen niet altijd hoe ik blij kon zijn terwijl ik zo minimalistisch leefde. Mijn streven is het motiveren van mensen die in een twijfelfase van hun leven zitten en iets anders willen gaan doen. Ik trek mensen van ‘the dark side’ naar ‘the green side’ (lacht).

Over energie

Alles is energie hè. Ik heb een zonnepaneel op het dak van mijn bus, dat is energie. Ik heb ooit voor een surf magazine het proces van golfsurfen uitgelegd. Je begint met een platte oceaan. De wind waait over de oppervlakte van het water en creëert een rimpel. Die rimpel reist duizenden kilometers richting kust en de energie bouwt op. Vervolgens komt al die energie op het land en breekt als een golf. Het leuke is, als surfer gebruik je alleen het laatste moment van de golf. Wanneer de energie op zijn maximum is ga je erop dansen. De energie komt dus niet enkel uit jezelf maar je gebruikt de energie die al is ontstaan als het ware. Als je die misbruikt ga je op je bek. Maar als je de energie op het juiste moment en in de juiste richting weet te gebruiken, dan kun je een prachtige ‘run’ uit de golf halen. Dat is voor mij een hele mooie beschrijving van energie. Je laat het opbouwen en als het ‘full power’ is kan je het gebruiken en maak je er iets moois van. Enjoy the ride!!

Volg Bart en Jeroen via facebook of ga naar hun website