In gesprek met Jabbo; 29, doener, motivator, ontdekker en consultant. Hij geeft presentaties en workshops in het bedrijfsleven over het volgen van je dromen. We spraken Jabbo afgelopen december. Wij troffen hem toen hij bezig was een interim klus af te ronden en de druk voelde van het vastzitten in het systeem. Hij voelde de noodzaak om meer vanuit het hart te doen, en dit ook in anderen wakker te maken. Ondertussen, vijf maanden verder, is Jabbo bezig zichzelf opnieuw uit te vinden en vanuit rust en flow een nieuwe business op te bouwen.

Tijd voor rust

Ik zit op het moment vast in een systeem waar ik heel binnenkort uit ga stappen. Ik had een interim klus bij een bedrijf voor een aantal maanden. Eigenlijk zou ik begin januari de zaken afronden, maar er werd mij gevraagd toch nog één extra project te doen. Ik had eigenlijk energetisch al afstand genomen van de organisatie maar ik wilde ze graag uit de brand helpen, dus ik zei ja. Maar als je iets doet voor een ander en niet voor jezelf klopt dat niet. Nu ben ik mezelf volledig voorbij gerend. Ik ben normaal beresterk en ik kan veel hebben. Nu word ik heel hard op mijn plek gezet en ik voel hoe mijn hele systeem reageert. Ik krijg ineens overal uitslag, mijn lichaam zit helemaal vast. De hectiek geeft me geen ruimte om weer terug tot mijn kern te komen. Dus het is tijd voor rust. Zodra ik dit project heb afgerond neem ik alle tijd om te bedenken waar ik naartoe wil en waar ik me op wil concentreren. Ik geef mezelf expres geen deadline, want dit soort vragen kan je niet onder druk beantwoorden.

De harde werkelijkheid

Ik kom er steeds meer achter dat het voldoende is als ik mezelf ben. Dat is voor mij een belangrijk inzicht geweest afgelopen maanden, in zo’n grote organisatie waar er van alles van je verwacht wordt. Vanuit die zijns-energie kun je beter keuzes maken die voor jou belangrijk zijn. Daarmee ben je een voorbeeld en kunnen anderen ook makkelijker hun eigen keuzes maken. Ik kom bijvoorbeeld regelmatig om elf uur op kantoor. Er is verder niemand die dat doet. Iedereen denkt dat ze er om negen uur moeten zijn. Maar dat heeft mij nooit iemand verteld; dat ik er om negen uur moet zijn. Als ik voel dat ik die ochtend wat langer in mijn bed moet blijven liggen, dan blijf ik wat langer liggen. En dan zeggen collega’s “ja Jabbo, ik vind dat zo fascinerend dat jij dan om elf uur aan komt waaien.” Of het nu op kantoor is, thuis of al wandelend door het bos, ik doe mijn werk en ik doe het goed. Doordat ik dus mezelf ben, en me niet conformeer aan de standaard, inspireer ik ook anderen weer. Het allerbelangrijkste is dat ik luister naar wat ik nodig heb en hier gehoor aan geef, ongeacht wat anderen daar van denken.

Als ik om me heen kijk zie ik veel mensen die op een plek zitten waar ze eigenlijk niet willen zitten. Ze denken dat ze de situatie niet kunnen veranderen, omdat ze bijvoorbeeld een hypotheek hebben. Zolang je het gevoel hebt dat het niet kan, dan kan dat ook niet! Daarmee wil ik mensen helpen. Maar het is een uitdaging. Ook al is de intentie daar, het komt moeilijk van de grond. Ik merk dat ik toch veel aan mensen moet trekken, want mensen willen niet zomaar veranderen. Ik ben zelf een energiekanon en daarmee kan ik mensen in beweging brengen. Hoewel ik met mijn enthousiasme en motivatie openingen kan creëren – zo heb ik bijvoorbeeld mensen op kantoor aan het mediteren gebracht – kost het me soms meer energie dan het me brengt. Mensen moeten het uiteindelijk zelf gaan doen maar houden het vaak niet vol en vallen toch weer terug in oude patronen.

Wanneer er echt een wil is dan zijn er zoveel fantastisch mooie manieren om je te helpen om terug naar je kern te komen. Ik merk dat ik zoveel weet en zelf toepas; dreambooks, de Wim Hof methode, 2 maanden geen alcohol, elke ochtend opschrijven dat je van jezelf houdt… dat is waar ontwikkeling plaatsvindt.

vegan hills

Wat mij drijft

Ik wil vanuit mijn hart dingen geven en doen. Dat wil ik ook wakker maken bij andere mensen. Ik wil hen terug naar hun kern brengen, want ik geloof dat we in ons hart allemaal lief willen zijn naar elkaar.  We willen helemaal niet die kut mail sturen, daar geloof ik niet in. Dan zegt een directeur tegen mij “Jabbo het gaat overal zo..” Maar als ik ga geloven dat het overal zo is, dan is het overal ook zo. Fuck you, doe ik niet! Ik voel een drang om anderen wakker te maken. Mensen studeren af, krijgen een baan op een kantoor en werken zich helemaal naar de klote. Ik wil dan wel roepen “jongens, dit hoeft niet!” Als jij directeur op je visitekaartje hebt staan dan ben je echt niets meer of minder dan mij, en het betekent ook niet dat je dan gelukkiger bent.

Versnelling in het bewustzijn

Je kunt veel meer dan je denkt. Dat is de rode draad in mijn leven. Ik heb in mijn leven vaker momenten gehad dat anderen zeiden “dit kan jij niet.” Bijvoorbeeld op professioneel niveau ijshockey spelen, dit is mij toch gelukt. Ook op school zeiden ze dat het hoogst haalbare voor mij, met mijn dyslexie, de mavo zou zijn. Uiteindelijk heb ik mijn HBO opleiding zeer succesvol afgerond, inclusief twee excellentietrajecten. Best vaak vraag ik mezelf af waarom het systeem zegt dat ik dit niet kan. Ik word me er steeds bewuster van dat er maar één iemand in het leven is waar ik naar moet luisteren, en dat ben ik zelf. Dit bewustzijn is stapsgewijs gekomen, maar toen ik begon met mediteren heeft dit iets in een versnelling gebracht.

 

“Ga op avontuur! Er is niet één juiste weg. Ik denk dat het uiteindelijk allemaal neer komt op het leren omarmen van jezelf.”

 

Ik begon ruim twee jaar geleden met mediteren. Ik was op dat moment verliefd op een meisje die mij niet wilde. Ik had de ambitie om een eigen bedrijf op te zetten, maar ik kreeg geen geld binnen. Niets werkte zoals ik dat zou willen. Dat triggerde mij om dingen te veranderen. Zo begon ik met mediteren, want ik had gehoord dat je dan naar je gedachten leert kijken en jezelf er niet meer mee hoeft te identificeren. Toen dacht ik; dat is handig want al fietsend in het zonnetje door Amsterdam kan ik toch vrij weinig aan mijn zorgen doen. Door het mediteren kreeg ik meer zelfvertrouwen. Alles ging mentaal veel gemakkelijker en dat bracht balans in mezelf. Mediteren kan je helpen je eigen potentieel los te maken, maar het is zeker niet de enige manier. Je kan ook yoga doen of backpacken. Ga op avontuur! Er is niet één juiste weg. Ik denk dat het uiteindelijk allemaal neer komt op het leren omarmen van jezelf. Happy zijn met jezelf.

Hoe nu verder?

Momenteel wil ik na een periode van veel werk, wat niet goed voor mij was, terug naar mijn kern. In het grotere plaatje is het goed dat ik dit heb meegemaakt; zo midden in het systeem zitten en bij een grote organisatie werken. Ik snap nu veel beter dat als je in zo’n wereld zit het moeilijk is om eruit te komen.

“Waarom zou ik die auto niet nog steeds kunnen kopen als ik écht ga doen waar ik voor sta?”

Zo heb ik het afgelopen jaar een financieel goed jaar gehad. Maar ik ga nu toch alles waar ik zeker van was overboord gooien. Dat is namelijk wat ik voel dat ik moet doen. En dan vooral voelen, want het hoofd gaat daar nog best vaak tegenin; “Gozer, wat doe je nou? Blijf gewoon zitten waar je zit, dan kan je volgend jaar een mooie auto kopen.” Ja, dat zou ik stiekem ook wel willen. Maar, waarom zou ik die auto niet nog steeds kunnen kopen als ik écht ga doen waar ik voor sta.

vegan hills

Ik probeer nu meer te luisteren naar het kind in mij, de kleine indiaan. Ik heb deze foto op mijn telefoon staan zodat ik mezelf elke dag weer even zie. En dan probeer ik te voelen wat deze kleine indiaan nu eigenlijk echt wil. Hij houdt wel van aandacht, in het middelpunt staan. Hij wil ook gezien worden. En vooral mensen helpen, vanuit liefde. Hij wil dat we allemaal lief naar elkaar zijn… zodat we op die manier in verbinding staan; met onszelf, elkaar en de natuur.

Via via kwam ik bij een coach terecht die het spirituele, het menselijke en het het zakelijke aspect aan elkaar koppelt. Tijdens het kennismakingsgesprek keek hij meteen dwars door me heen. Ik wist meteen dat hij mij verder zou gaan brengen. Ik ben volwassen aan het worden. Ik wil volwassen dingen doen. Dat betekent ook dat je hele goede coaches moet gaan aantrekken en in jezelf moet investeren. Ik moest een flinke som geld neerleggen. Het is grappig om te zien wat dit soort keuzes met je doen, zowel met de mate waarin je jezelf serieus neemt als met je eigenwaarde.

Wat komt er in je op bij het woord energie?

De hele wereld is energie. Het omvat alles. Ik geloof dat je meer invloed hebt dan je denkt en dat je dingen naar je toe kan trekken.

Een tijdje geleden was ik bij de Rollende Keukens waar ik een tinderdate had die niet kwam opdagen. Toen stond ik daar en dacht wel even “wat doe ik hier in mijn eentje?” Maar vervolgens besloot ik gewoon dat ik heel veel vette mensen ging ontmoeten. Ik moest wel even een drempel over, maar na een eerste mooi gesprek kreeg ik de smaak te pakken. Vervolgens was de hele avond een aaneenschakeling van fantastische ontmoetingen. Één van die bijzondere ontmoetingen zorgde ervoor dat ik drie maanden later een presentatie mocht geven in Münster om mijn ervaring met meditatie te delen.

Ik heb zo vaak dat ik mezelf kan herpakken en een situatie naar het positieve kan draaien. Er gaat dan iets om… ik sta als een huis en vervolgens gebeuren er allerlei mooie dingen. Ik geloof dat iedereen dat kan!

Je kunt Jabbo volgen via de bekende social media kanalen (facebookinstagram, twitter)

Maar je mag ook bellen op +31626094980

Lees hier ons vorige interview met Bart.