Het hebben van een relatie als je chronisch moe bent brengt extra uitdagingen met zich mee. Mijn vriend zegt wel eens “alles moet op jouw manier.” En ik knik dan, want hij heeft gelijk. Ik heb grenzen waar ik graag binnen blijf waardoor ik minder vaak nachtbraak dan hij zou willen, minder vaak mee kan wandelen dan hij zou willen, maar ook minder vaak seks heb of intiem ben dan hij zou willen.

Ondanks de dingen die we niet samen kunnen delen, heeft hij gekozen voor mij. Hij labelt mij niet als ziek en hij behandelt mij niet alsof ik een teer zieltje ben. Na een aantal jaar kan ik zien hoe belangrijk dat eigenlijk is. Zijn ‘normaalheid’ over een niet normale situatie. Hij spiegelt daarmee vertrouwen in ons, in ons leven, in mijn gezondheid. Hierdoor kan ik het vertrouwen in mezelf ook beter voelen.

Voor mij is het ook belangrijk om positiviteit en aanmoediging te voelen in mijn pad naar gezondheid. Het helpt enorm als mijn strakke ritme gevierd wordt en mijn grenzen gerespecteerd. Als ik bij vrienden ben en plots naar huis ga omdat ik voel dat mijn lijf genoeg heeft gehad zie ik soms verbaasde gezichten, maar ik heb geleerd niet meer te blijven voor andere mensen. Daarbij is naar huis gaan soms het meest liefdevolle wat ik voor mezelf kan doen en het helpt als anderen dat ook zo labelen.

Als ik voor mijn partner spreek, dan is één van zijn lessen in de relatie met mij het leren verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen geluk.

Als ik voor mijn partner spreek, dan is één van zijn lessen in de relatie met mij het leren verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen geluk. Als liefdespartner wil hij met mij nieuwe plekken ontdekken en avonturen beleven, maar dat kan niet altijd. Als hij die verwachting bij mij neerlegt, en ik deze niet kan waarmaken, dan leidt dat tot frustratie. Het is belangrijk dat hij zijn levensenergie niet afhankelijk maakt van mij, maar zelf zorgt dat er genoeg avontuur in zijn leven is. Dan maar wat meer met vrienden of alleen op pad. Hierdoor bevrijden we elkaar van verwachtingen en kan liefde en eerlijkheid blijven stromen.

Dan is er dat moment dat je zelf flink baalt over je energie, of je partner baalt ervan. En dat mag. Misschien kan je zelfs samen even de frustratie eruit stampen. Om daarna weer de handen ineen te slaan en, binnen je grenzen, het pad samen te vervolgen. 

Op Eigen Toeren – maart 2018

Lees hier onze vorige blog over grenzen