Hoe gezonder ik me voel hoe meer ruimte ik heb voor nieuwe mensen in mijn leven. Het brengt mij tot de vraag wat ik over mijn leven vertel en wat niet. Ik ben altijd een open boek geweest en verteld dat ik chronisch moe ben. Maar de afgelopen tijd begon ik me af te vragen of het echt nodig is dat mensen dit over mij weten en hoe het zou zijn als ik dit stukje over mijn gezondheid achterwege zou laten. Ik besloot uit te proberen hoe het zou zijn als ik niet over mijn geschiedenis met chronische vermoeidheid zou vertellen.

Ondanks dat ik mij er comfortabel bij voelde om mijn energieverhaal niet te delen met nieuwe mensen in mijn leven, had ik het idee dat ze konden ruiken dat er iets miste. Mensen vroegen mij over mijn werk en mijn leven en ze leken mijn keuzes niet te begrijpen, wat alleen maar voor meer vragen zorgde. Mijn leven draait duidelijk niet om carrière, geld en status, maar waarom niet?

Ik had het idee dat ik mensen tegen een onzichtbare muur liet opbotsen.

Ondertussen leidden leuke nieuwe ontmoetingen tot een extra drankje of het voorstel om de volgende keer een dagje iets leuks te gaan doen… Vaak zei ik ‘nee’ omdat het te intensief zou zijn. Maar door dit niet toe te lichten gaf ik tegenstrijdige signalen af. Ja, ik vind het heel gezellig, maar nee ik wil niet vaker en langer afspreken. Ik had het idee dat ik mensen tegen een onzichtbare muur liet opbotsen waardoor niemand wist wat ze precies van mij konden verwachten.

En als ik dan meeging, bijvoorbeeld met een wandelweekend, en het kwam tot het punt dat ik over mijn grenzen was gegaan.. oh oh, dan moest ik alsnog tekst en uitleg geven. Hoe kon ik aan mensen die mij zien als een gezonde vitale vrouw vertellen dat ik moet letten op mijn energie en ik echt niet verder kon wandelen?

Er zit veel gratie in het open en eerlijk zijn zonder slachtofferschap.

Om het mezelf makkelijk te maken, om mijn nieuwe vriendschappen eerlijkheid en diepgang te geven, was het beter om open te zijn over mijn gezondheid. Er zit veel gratie in het open en eerlijk zijn zonder slachtofferschap. Je neemt verantwoordelijkheid door te communiceren wat je wel en niet kan. Verantwoordelijkheid voor je eigen lijf, maar ook voor een groeiende vriendschap.

 

Op Eigen Toeren – juli 2018

Lees hier onze vorige blog over relaties